Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)

Wat is een erkende onderneming?

Zowel ondernemingen uit de private als uit de publieke sector kunnen een erkenning aanvragen om leerlingen te mogen opleiden in het kader van een alternerende opleiding en dus als werkplek te fungeren.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Voorwaarden

Algemeen

Om erkend te kunnen worden, moet de onderneming minimaal voldoen aan de volgende voorwaarden[1]:

  • Binnen de onderneming een mentor aanduiden die:
    • Van onberispelijk gedrag is (zoals dat blijkt uit een uittreksel uit het strafregister dat niet langer dan één jaar tevoren werd afgegeven)
    • Ten volle 25 jaar oud is en ten minste 5 jaar praktijkervaring heeft in het beroep[2]
    • En die een mentoropleiding moet volgen (tenzij hij/zij vrijgesteld wordt)
  • Op het vlak van de organisatie en de bedrijfsuitrusting voldoen als werkplek om de opleiding van de leerling mogelijk te maken overeenkomstig zijn opleidingsplan
  • Over voldoende financiële draagkracht beschikken om de continuïteit van de onderneming te waarborgen[3]
  • Geen veroordelingen hebben opgelopen[4]

Aantal leerlingen

Het sectoraal partnerschap, of bij ontstentenis het Vlaams Partnerschap Duaal Leren, kan het maximum aantal leerlingen bepalen dat een mentor gelijktijdig mag opleiden in de sector in kwestie.

Ongeacht het hierboven bepaalde aantal leerlingen per mentor, mag het aantal leerlingen in een bepaalde vestigingseenheid nooit meer bedragen dan het aantal werknemers verbonden met een arbeidsovereenkomst.

Procedure

De erkenning moet worden aangevraagd bij het Vlaams Partnerschap Duaal Leren[5]. Ze moet gebeuren voor elke alternerende opleiding waarvoor de onderneming een overeenkomst wil sluiten en voor elke vestiging waar zij leerlingen wil opleiden.

Binnen de 14 kalenderdagen na de aanvraag wordt een beslissing genomen. Bij een positieve beslissing geldt de erkenning voor 5 jaar. De erkenning kan echter wel ingetrokken worden als de onderneming niet meer aan de erkenningsvoorwaarden voldoet of als ze haar verbintenissen en plichten niet naleeft. In dat laatste geval kan de onderneming zelfs uitgesloten worden van het recht om een erkenning aan te vragen.

Tegen alle (negatieve) beslissingen van het Partnerschap Duaal Leren is beroep mogelijk[6].

[1] De Vlaamse regering kan nog bijkomende voorwaarden opleggen om de kwaliteit van het mentorschap en de opleiding in de onderneming te garanderen.

[2] Het Vlaams Partnerschap Duaal Leren (dit is de vroegere praktijkcommissie van Syntra Vlaanderen) kan de leeftijdsvoorwaarde terugbrengen tot 23 jaar en/of een afwijking verlenen op het aantal jaren praktijkervaring indien de mentor een bewijs van vooropleiding in het beroep kan voorleggen. Hiertoe komt elk studiebewijs in aanmerking dat uitgereikt is door een reguliere onderwijsinstelling en dat betrekking heeft op de competenties die de onderneming volgens het opleidingsplan moet aanleren, alsook elk bewijs van elders verworven competenties of kwalificaties dat betrekking heeft op de competenties die de onderneming volgens het opleidingsplan moet aanleren.

[3] Bij de beoordeling van de financiële draagkracht wordt onder andere rekening gehouden met de achterstallige RSZ bijdragen. Als de achterstallige bijdragen het voorwerp uitmaken van een afbetalingsplan dat nageleefd wordt, wordt er met die bijdragen geen rekening gehouden.

[4] Het Vlaams Partnerschap Duaal Leren kan evenwel beslissen dat een bepaalde veroordeling niet relevant is om de erkenning te weigeren. De memorie van toelichting verduidelijkt dat een onderneming die arbeidsrechtelijke veroordelingen opliep geen ideale werkplek is voor een leerling, maar dat bijvoorbeeld een milieuveroordeling als niet-relevant beschouwd kan worden.

[5] In de feiten zal deze bevoegdheid evenwel gedelegeerd worden naar de sectorale partnerschappen (dit zijn de huidige sectorale paritaire leercomités) of indien deze er niet zijn, naar de personeelsleden van Syntra Vlaanderen.

[6] De procedures die hiervoor gevolgd moeten worden, zijn opgenomen in het uitvoeringsbesluit. Heeft u hier vragen over, aarzel dan niet om uw Legal advisor te contacteren.

Alle artikelen over Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)