Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)

Kan de (stage)overeenkomst geschorst worden?

De (stage)overeenkomst wordt geschorst in alle gevallen waarin ook de arbeidsovereenkomst van een gewone werknemer geschorst wordt, zoals klein verlet, ziekte, moederschapsrust,... Voor de schorsing wegens jaarlijkse vakantie verwijzen we jou naar de volgende vraag.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Principe

De (stage)overeenkomst wordt geschorst in alle gevallen waarin ook de arbeidsovereenkomst van een gewone werknemer geschorst wordt, zoals klein verlet, ziekte, moederschapsrust,...   

Tijdens een periode van schorsing behoudt de leerling met een overeenkomst van alternerende opleiding het recht op zijn leervergoeding onder dezelfde voorwaarden die gelden voor het behoud van loon van een werknemer met een arbeidsovereenkomst[1]

Opmerking: in geval van tijdelijke werkloosheid (wegens economische oorzaken, slecht weer of technische stoornis) ontvangt de leerling overbruggingsuitkeringen van de RVA[2] (meer informatie hierover vind je in onze fiche "Jongeren in opleiding – Eenvormig socialezekerheidsstatuut").

Uitzondering 1: arbeidsongeval of beroepsziekte

De leerling met een overeenkomst van alternerende opleiding zal geen recht hebben op zijn leervergoeding in geval van arbeidsongeschiktheid wegens beroepsziekte of arbeidsongeval. 

De leerling heeft in dit geval recht op een vergoeding van de arbeidsongevallenverzekering of van het fonds voor beroepsziekten en de werkgever gaat de eerste betalingen dus niet moeten voorschieten, wat hij voor zijn gewone werknemers wel moet doen.

Uitzondering 2: ziektedagen die samenvallen met onbetaalde vakantie

De leerling met een overeenkomst van alternerende opleiding zal geen recht hebben op zijn leervergoeding bij arbeidsongeschiktheid wegens ziekte voor de dagen die samenvallen met onbetaalde vakantiedagen.

Uitzondering 3: gedeeltelijke schorsingen waarbij de leerling wel de lessen kan volgen maar de opleiding op de werkplek niet kan uitvoeren

In de volgende gevallen is de onderneming sinds 1 september 2022 ook geen leervergoeding verschuldigd voor het volgen van de lessen en de activiteiten die gelijkgesteld zijn met lessen:

  • Tijdens het facultatief gedeelte van het pre-en postnataal verlof als de leerling de lescomponent volgt maar niet de werkplekcomponent
  • Bij profylactisch verlof van de leerling tijdens de werkplekcomponent
  • Bij tijdelijke gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid waarbij de leerling niet geschikt wordt bevonden om opgeleid te worden tijdens de werkplekcomponent, maar wel tijdens de lescomponent en na eventuele uitputting van de gewaarborgde leervergoeding

Uitzondering 4: schorsing of uitsluiting op school

De (stage)overeenkomst wordt eveneens geschorst als de leerling:

  • Tijdelijk uitgesloten wordt door de opleidingsverstrekker
  • Definitief uitgesloten wordt door de opleidingsverstrekker, maar de leerlingen hiertegen beroep heeft aangetekend
  • Preventief geschorst wordt door de opleidingsverstrekker

De leerling met een overeenkomst van alternerende opleiding zal tijdens deze schorsing geen recht hebben op zijn leervergoeding.

Wat gebeurt er wanneer de uitvoering van de (stage)overeenkomst meer dan 14 dagen geschorst wordt?

De onderneming moet in dat geval de trajectbegeleider op de hoogte brengen.

Als na een schorsing van meer dan 14 dagen de uitvoering van de (stage)overeenkomst hervat wordt, moet de onderneming opnieuw de trajectbegeleider op de hoogte brengen, en dit uiterlijk 3 dagen na de hervatting.

[1] Dit geldt niet voor de stageovereenkomst alternerende opleiding aangezien de leerling tijdens deze overeenkomst sowieso geen vergoeding krijgt.

[2] De leerling moet wel al zijn inhaalrust opgebruikt hebben en tussen 2 schorsingsperiodes moet steeds minstens een week normale arbeid zitten.

Alle artikelen over Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)