Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)

Andere vergoedingen en verplaatsingskosten

Kan de leerling aanspraak maken op andere vergoedingen dan de leervergoeding?

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Algemeen

Leerlingen alternerend leren hebben recht op andere vergoedingen dan de leervergoeding (premie zondagswerk, mobiliteitsvergoeding, …) wanneer ze specifiek tot het toepassingsgebied van de CAO behoren.

Opmerking: hierbij moet rekening worden gehouden met feit dat leerlingen noch bedienden, noch arbeiders zijn.

Wanneer leerlingen niet tot het toepassingsgebied van een CAO behoren, dan mag het voordeel toegekend worden, maar moet het niet.

Opgelet! De toekenning van dergelijke voordelen mag er niet toe leiden dat de leerling het recht op kinderbijslag verliest.

Terugbetaling van woon-werkverplaatsingen

Uit de regel dat de onderneming zich moet schikken naar alle wettelijke, reglementerende en conventionele bepalingen die op haar van toepassing zijn, vloeit voort dat de verplaatsingskosten van de leerling terugbetaald moeten worden (ook in het kader van de stageovereenkomst alternerende opleiding).  Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de 'gewone' werknemers. Meer informatie hierover vindt u onder de rubriek Paritaire comités (selecteer uw paritair comité en raadpleeg vervolgens de “Vervoerskosten”).

De tussenkomst van de onderneming in de verplaatsingskosten tast het recht op kinderbijslag niet aan.

Opmerking voor de bouwsector[1]: de CAO van de bouwsector is van toepassing op werknemers en werkgevers verbonden door een arbeidsovereenkomst. Deze CAO is dus van toepassing op leerlingen verbonden door een deeltijdse arbeidsovereenkomst, maar niet op leerlingen verbonden door een andere soort overeenkomst zoals de (stage)overeenkomt alternerende opleiding. Syntra pleit er voor om ook die laatste leerlingen op dezelfde manier te behandelen als de gewone werknemers. Indien er geen mobiliteitsvergoeding wordt toegekend, is Syntra de mening toegedaan dat de reistijd als arbeidstijd moet worden beschouwd (de mobiliteitsvergoeding wordt immers toegekend om de reistijd niet als arbeidstijd te moeten beschouwen).

[1] Komt uit de "Veelgestelde vragen en antwoorden bij het decreet tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleidingen" opgemaakt door Syntra Vlaanderen.

Alle artikelen over Vlaamse (stage)overeenkomst alternerende opleiding (SAO en OAO)