Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Werkgeversgroeperingen

Hoe functioneert de werkgeversgroepering?

De werkgeversgroepering mag haar werknemers enkel ter beschikking stellen van haar leden.

Laatst bijgewerkt op 26 januari 2024

Aantal werknemers

De werkgeversgroepering neemt werknemers aan om deze ter beschikking te stellen van haar leden. Het aantal werknemers dat de werkgeversgroepering tewerk mag stellen, is begrensd op 50.

Opgelet! Deze drempel moet strikt gerespecteerd worden, anders verliest de werkgeversgroepering de door de minister gegeven toelating.

Verhoging van de drempel

De drempel van 50 werknemers kan bij koninklijk besluit, na advies van de Nationale Arbeidsraad, verhoogd worden.  Wanneer de drempel verhoogd wordt, heeft dit een aantal gevolgen:

  • Bij verhoging van de drempel kan de toepassing opgelegd worden van artikel 32 §4 van de wet op de uitzendarbeid dat stelt dat hoewel de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst (dus met de werkgeversgroepering) van toepassing blijft tijdens de terbeschikkingstelling, de gebruiker (één van de leden van de groepering) hoofdelijk aansprakelijk wordt voor de betaling van de lonen, sociale bijdragen,…
  • Bij de verhoging van de drempel kan eveneens de verplichting opgelegd worden dat beroep moet worden gedaan op een externe organisator die de hoedanigheid van arbeidsmarktspecialist heeft. Deze externe organisator mag geen lid zijn van de werkgeversgroepering.

Indien de externe organisator ook uitzendactiviteiten uitoefent, dan is de reglementering rond uitzendarbeid niet van toepassing op de activiteiten die uitsluitend verricht worden in het kader van de werkgeversgroepering.

Terbeschikkingstelling van werknemers aan haar leden

De werkgeversgroepering mag haar werknemers enkel ter beschikking stellen van haar leden. Wil een derde onderneming gebruik maken van de werknemers van de werkgeversgroepering, dan zal deze onderneming dus eerst tot de groepering moeten toetreden.

Bovendien is het verboden om werknemers van de werkgeversgroepering ter beschikking te stellen van een lid van de groepering waar op dat moment een staking of een lock-out plaatsvindt.  Dit verbod geldt ook voor de werknemers van de groepering die reeds vóór de staking of lock-out bij dat lid aan het werk waren.

Deze verbodsbepaling is dezelfde als deze die geldt voor uitzendkrachten tewerkgesteld bij een gebruiker waar gestaakt wordt. Doel is om te vermijden dat het effect van een stakingsactie door de vaste werknemers teniet wordt gedaan door het inzetten van werknemers van de werkgeversgroepering.

Aansprakelijkheid

De leden van de werkgeversgroepering zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale en sociale schulden van de werkgeversgroepering, zowel ten overstaan van derden als ten aanzien van de werknemers van de groepering.

Activiteitenverslag

De werkgeversgroepering moet elk jaar een activiteitenverslag bezorgen aan de voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

De website van de FOD preciseert dat dit verslag de volgende vermeldingen moet bevatten:

  • De activiteiten van de groepering
  • De IN’s en OUT’s van de leden van de groepering
  • Het aantal werknemers (IN en OUT)
  • De kwalificaties en de types van arbeidsovereenkomsten van de aangeworven werknemers

Indien uit de feitelijke elementen uit het activiteitenverslag blijkt dat het paritair comité waaronder de werkgeversgroepering en haar werknemers ressorteren niet meer de meest aangewezen keuze is, kan de minister een nieuw paritair comité aanwijzen dat beter aansluit bij de nieuwe realiteit van de werkgeversgroepering.

Bijkomende voorwaarden

Een koninklijk besluit, genomen na advies van de Nationale Arbeidsraad en na overleg in de ministerraad, kan bijkomende voorwaarden opleggen aan de werkgeversgroepering.

Alle artikelen over Werkgeversgroeperingen