Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Werkgeversgroeperingen

Hoe een werkgeversgroepering oprichten?

Wanneer verschillende werkgevers samen een werkgeversgroepering willen oprichten om werknemers te kunnen delen, moeten zij hiervoor de toelating vragen aan de minister van Werk.

Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2023

Juridische vorm

De werkgeversgroepering moet de vorm hebben van:

  • Ofwel een economisch samenwerkingsverband (ESV) dat minstens twee leden telt (tot 1 januari 2024)
  • Ofwel een vennootschap onder firma (VOF)
  • Ofwel van een vereniging zonder winstoogmerk (VZW) en minstens 3 leden tellen[1].

In principe mag het enige maatschappelijk doel van de werkgeversgroepering het ter beschikking stellen van werknemers aan haar leden zijn, maar een koninklijk besluit kan aan de VOF of de VZW toestaan om ook andere doel te hebben.

Opgelet! Een wetsontwerp voorziet dat een werkgeversgroepering niet langer mag opgericht worden onder de vorm van een economisch samenwerkingsverband (ESV). De werkgeversgroeperingen moeten de rechtvorm aannemen van hetzij een vennootschap onder firma (VOF) hetzij van een vereniging zonder winstoogmerk (VZW).

Reeds opgerichte werkgeversgroeperingen moeten uiterlijk tegen 1 januari 2024 worden omgevormd naar een een vennootschap onder firma (VOF). Indien dit niet gebeurt verliest deze werkgeversgroepering haar erkenning.

Procedure

Aanvraag

Om de toelating te krijgen om als werkgeversgroepering werknemers ter beschikking te stellen aan haar leden, moet de werkgeversgroepering een aanvraag richten tot de voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.  Deze aanvraag moet per aangetekende brief gestuurd worden naar het volgende adres: Ernest Blérotstraat 1, 1070 Brussel.

De werkgeversgroepering voegt de volgende elementen bij haar aanvraag:

  • Een kopie van haar huishoudelijk reglement
  • Een voorstel van koppeling aan een paritair comité. Het voorgestelde paritair comité moet het paritair comité van minstens één van haar leden zijn

Termijn

In principe neemt de minister een beslissing binnen een termijn van 40 dagen vanaf de ontvangst van de aanvraag.

Alvorens zijn beslissing te nemen, kan hij evenwel het advies vragen van de Nationale Arbeidsraad, bijvoorbeeld over het paritair comité waaraan de werkgeversgroepering toegewezen wordt of over een verhoging van het aantal werknemers dat de werkgeversgroepering mag tewerkstellen. In dat geval wordt de hierboven vermelde termijn van 40 dagen geschorst. De Nationale Arbeidsraad heeft 60 dagen de tijd om zijn advies uit te brengen[2].

Toelating

Onbepaalde duur

Wanneer de minister een positieve beslissing neemt en de werkgeversgroepering dus toelating verleent om werknemers aan te nemen om ter beschikking te stellen van haar leden, geldt deze toelating voor onbepaalde duur. In bepaalde gevallen kan de toelating wel ingetrokken worden.

Bevoegd paritair comité

In de toelating duidt de minister van het Werk het paritair comité aan waaronder de werkgeversgroepering en haar werknemers zullen ressorteren. Stelt de groepering zowel arbeiders als bedienden tewerk, worden, indien nodig, 2 bevoegde paritaire comités aangeduid.  Bij het bepalen van het bevoegde paritair comité wordt met de volgende elementen rekening gehouden:

  • Als alle leden van de werkgeversgroepering onder hetzelfde paritair comité ressorteren, wordt dit paritair comité als bevoegd paritair comité aangeduid
  • Als de leden van de groepering niet onder hetzelfde paritair comité ressorteren, dan wordt de gekozen tussen de verschillende paritaire comités waaronder de leden ressorteren. Hierbij wordt rekening gehouden met de volgende criteria:
    • Het paritair comité van het lid of de leden van de groepering met het grootste volume aan uren bepaald in de terbeschikkingstelling
    • Het paritair comité van het lid of de leden met het grootste volume van tewerkstelling van vaste werknemers

Opmerking: wanneer de werkgeversgroepering uitbreidt met nieuwe leden en een nieuw lid onder een ander paritair comité valt dan die van de bestaande leden, moet een nieuwe aanvraag aan de minister gericht worden om te vragen of de koppeling met het bepaalde paritair comité gewijzigd moet worden.  Zolang de minister geen beslissing genomen heeft, blijft het initieel bepaalde paritair comité bevoegd.

[1] Het aantal vereiste leden vloeit voort uit de vennootschapswetgeving.

[2] Bij een ontstentenis van een advies binnen deze termijn neemt de minister een beslissing zonder op het advies te wachten.

Alle artikelen over Werkgeversgroeperingen