Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse stageovereenkomst in het kader van een ondernemerschapstraject (stagiairs ondernemingshoofd)

Wanneer eindigt de stageovereenkomst?

De stageovereenkomst eindigt in de hierna opgesomde gevallen.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

De stageovereenkomst eindigt:

  • Wanneer de termijn ervan verstreken is
  • Door het overlijden van één van de partijen of wanneer er geen monitor meer is
  • Omwille van overmacht, die tot gevolg heeft dat de uitvoering van de stageovereenkomst definitief onmogelijk wordt
  • Door een opzeg van 7 dagen, gegeven door één van de partijen, tijdens de proefperiode - een schorsing van de stageovereenkomst vóór of tijdens de opzeg schorst deze termijn niet
  • Wanneer de erkenning van de stageovereenkomst wordt ingetrokken of opgeheven[1]
  • Wanneer één van de partijen erom verzoekt, na een schorsing van meer dan 6 maanden
  • Wanneer er bij één van de partijen een reden tot verbreking van de stageovereenkomst voorhanden is (ernstige tekortkoming, stagiair wil op basis van 'ernstige motieven' overschakelen naar een andere erkende opleiding in een zelfstandig beroep, omstandigheden die goede verloop van de stage belemmeren)[2]
  • Door een opzegtermijn van 7 dagen wanneer de stagiair hetzij met een arbeidsovereenkomst of in de openbare sector aangeworven wordt, hetzij het statuut van zelfstandige verwerft[3]

Het is niet mogelijk om de stageovereenkomst omwille van een dringende reden in hoofde van één van de partijen te verbreken.

Bij de beëindiging van de stageovereenkomst wordt de Syntra vzw hiervan op de hoogte gebracht.

Wanneer de werkgever de overeenkomst op onregelmatige wijze beëindigt, is hij verplicht een vergoeding te betalen die overeenstemt met een stagevergoeding van één maand. De wettekst voorziet echter niet in een vergoeding indien de stagiair het contract op onregelmatige wijze verbreekt.  De werkgever die zich geschaad acht, zal een schadevergoeding op burgerlijk vlak moeten eisen.

[1] Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als één van de partijen de verplichtingen niet meer naleeft, de voorwaarden voor erkenning niet meer nageleefd zijn of indien de stagiair gedurende 3 opeenvolgende cursusdagen ongewettigd afwezig is.

[2] Deze reden moet schriftelijk aan de leertrajectbegeleider meegedeeld worden.  Deze heeft dan maximaal 3 weken om een verzoening tussen de partijen tot stand te proberen brengen. Deze termijn neemt een aanvang vanaf de ontvangst van de schriftelijke melding.  Een schorsing van de overeenkomst tijdens de verzoeningstermijn schorst deze termijn niet. Tijdens deze verzoeningstermijn moeten de partijen de overeenkomst voortzetten.  Indien een verzoening niet lukt, oordeelt het Vlaams Partnerschap of een verbreking gewettigd is. Als dit het geval is, heft ze de erkenning van de stageovereenkomst op.

[3] De stagiair dient hiervan het bewijs te leveren bij de leertrajectbegeleider.

Alle artikelen over Vlaamse stageovereenkomst in het kader van een ondernemerschapstraject (stagiairs ondernemingshoofd)