Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse stageovereenkomst in het kader van een ondernemerschapstraject (stagiairs ondernemingshoofd)

Kan de stageovereenkomst geschorst worden?

De stageovereenkomst wordt geschorst in alle gevallen waarin ook de arbeidsovereenkomst van een gewone werknemer geschorst wordt, zoals klein verlet, ziekte, moederschapsrust,... Voor de schorsing wegens jaarlijkse vakantie verwijzen we u naar de volgende vraag.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Schorsing tijdens de proefperiode

Bij schorsing van de stageovereenkomst tijdens de proefperiode wordt de proefperiode verlengd met een periode die gelijk is aan de duur van de schorsing.

Behoudt de stagiair zijn stagevergoeding tijdens de schorsing?

Tijdens een periode van schorsing behoudt de stagiair het recht op zijn stagevergoeding tijdens de eerste 30 dagen

Deze regel geldt echter niet in de gevallen waarin een gewone werknemer ook geen recht heeft op gewaarborgd loon, zoals in geval van tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer of gebrek aan werk of in geval van verlof om dwingende redenen. 

In geval van tijdelijke werkloosheid (wegens economische oorzaken, slecht weer of technische stoornis) ontvangt de stagiair overbruggingsuitkeringen van de RVA[1] (meer informatie hierover vindt u in onze fiche "Jongeren in opleiding - Eenvormig socialezekerheidsstatuut").

Uitzondering 1: zwangerschapsverlof

Hoewel een gewone werknemer geen recht heeft op gewaarborgd loon tijdens een periode van zwangerschapsverlof, zal de werkgever in dit geval toch de gewaarborgde stagevergoeding (gedurende de eerste 30 dagen van het zwangerschapsverlof) aan de stagiair verschuldigd zijn, indien:

  • het zwangerschapsverlof wordt aangevat voor 1 januari van het jaar waarin de stagiair 19 jaar wordt;
  • het zwangerschapsverlof wordt aangevat na 31 december van het jaar waarin de stagiair 18 jaar wordt en zij nog geen recht heeft op een moederschapsuitkering omdat ze nog een wachttijd moet doorlopen. De verplichting om de gewaarborgde stagevergoeding te betalen, houdt op te bestaan van zodra de stagiair recht heeft op moederschapsuitkeringen (na het vervullen van de wachttijd).

Uitzondering 2: arbeidsongeval of beroepsziekte

De stagiair zal geen recht hebben op een gewaarborgde stagevergoeding in geval van arbeidsongeschiktheid wegens beroepsziekte of arbeidsongeval

De stagiair heeft in dit geval recht op een vergoeding van de arbeidsongevallenverzekering of van het fonds voor beroepsziekten en de werkgever gaat de eerste betalingen dus niet moeten voorschieten, wat hij voor zijn gewone werknemers wel moet doen.

Wat bij langdurige schorsing?

Als de uitvoering van de stageovereenkomst meer dan een maand geschorst wordt, moet het ondernemingshoofd zo snel mogelijk en uiterlijk 7 kalenderdagen na het verstrijken van de maand, de Syntra vzw schriftelijk op de hoogte brengen.

Het ondernemingshoofd moet de Syntra vzw nadien ook schriftelijk informeren over de hervatting van de stage. Ook deze mededeling moet zo snel mogelijk en uiterlijk 7 kalenderdagen na de hervatting gebeuren.

Opmerking: in geval van langdurige schorsing kan de duur van de stageovereenkomst aangepast worden.

[1] De stagiair moet wel al zijn inhaalrust opgebruikt hebben en tussen 2 schorsingsperiodes moet steeds minstens een week normale arbeid zitten.

Alle artikelen over Vlaamse stageovereenkomst in het kader van een ondernemerschapstraject (stagiairs ondernemingshoofd)