Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Taalgebruik in de onderneming

Welke taal moet de werkgever gebruiken?

De werkgever en werknemer mogen de taal die zij in hun arbeidsrelatie willen hanteren, niet vrij kiezen.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Principe

De reglementering op het taalgebruik legt immers het gebruik van een welbepaalde taal (Nederlands, Frans of Duits) op al naargelang de taalregio waar de exploitatiezetel van het bedrijf gevestigd is. 

Om de correcte taal te kunnen toepassen, is het dan ook zeer belangrijk om na te gaan welke vestiging als de exploitatiezetel van de onderneming beschouwd wordt en voor bedrijven met meerdere vestigingen, met welke exploitatiezetel een bepaalde werknemer verbonden is.

Definitie exploitatiezetel

Met de exploitatiezetel wordt bedoeld elke vestiging die of elk activiteitencentrum dat een bepaalde mate van stabiliteit vertoont en waaraan personeel verbonden is. Normaal gezien is het op die plaats dat de opdrachten en instructies aan het personeel worden gegeven, de mededelingen worden gedaan en het personeel zich tot de werkgever wendt.

Opgelet!  De exploitatiezetel stemt dus niet noodzakelijk overeen met de maatschappelijke zetel van het bedrijf of met de eigenlijke plaats van tewerkstelling van de werknemer. Zo zal het feit dat een handelsvertegenwoordiger enkel in een bepaalde regio werkt of dat een telewerker van thuis uit werkt, er niet toe leiden dat de taalwetgeving van deze plaats van toepassing wordt. Deze tewerkstellingsregio of het huisadres van de werknemer kunnen immers niet als exploitatiezetel gezien worden wanneer niet aan de bovenvermelde definitie is voldaan.

Wat indien de exploitatiezetel op de grens ligt?

Het Hof van Cassatie heeft zich in 2015 uitgesproken over de vraag welke wetgeving van toepassing is voor ondernemingen waarvan een deel van de gebouwen zich in het ene taalgebied bevindt en een ander deel in het andere taalgebied (Arrest van het Hof van Cassatie van 9 februari 2015).

Het Hof  heeft hier geoordeeld dat er moet gekeken worden naar postadres van de onderneming en niet naar de kadastrale ligging.

Wat in geval van verhuis van de ene regio naar de andere?

De taalwetgeving is van openbare orde en is onmiddellijk van toepassing, ook op bestaande situaties.  Zodra de exploitatiezetel van de onderneming in een ander taalgebied gevestigd wordt, heeft dit als gevolg dat de andere taalwetgeving van toepassing wordt. De bestaande overeenkomsten, documenten,… zijn dan ook onmiddellijk nietig en moeten door nieuwe, in de juiste taal opgestelde, documenten vervangen worden.

Alle artikelen over Taalgebruik in de onderneming