Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Algemene principes

Wat indien de tijdelijke werkloosheid samenvalt met een andere schorsingsoorzaak?

Als algemene regel geldt dat de eerste schorsingsoorzaak primeert.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Algemeen

Als algemene regel geldt dat de eerste schorsingsoorzaak primeert. Zo zal de werkgever geen tijdelijke werkloosheid kunnen inroepen voor een werknemer van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is omwille van ziekte. De werknemer in kwestie zal voor de samenvallende dagen recht hebben op gewaarborgd loon of op een uitkering van het ziekenfonds.

Omgekeerd zal een werknemer van wie de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld gedurende 2 weken geschorst is omwille van economische werkloosheid, tijdens die periode geen aanspraak kunnen maken op een dag klein verlet.

Opgelet evenwel! Feestdagen die vallen in een periode van tijdelijke werkloosheid blijven in principe het karakter van feestdag behouden en de werknemer zal dan ook aanspraak kunnen maken op loon voor die dagen. Meer uitleg hierover vindt u in onze fiche over de feestdagen.

Bijzonderheid voor stelsels met kennisgeving van eerste effectieve werkloosheidsdag

Ter herinnering, voor de stelsels van tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen, slecht weer en technische stoornis moet de werkgever voor elke werknemer de eerste dag van werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens tijdelijke werkloosheid in elke kalendermaand melden aan de RVA [1]. 

Indien de arbeidsovereenkomst van de betrokken werknemer op deze eerste effectieve werkloosheidsdag gelijktijdig ook omwille van een andere reden geschorst is, dan moet er toch een kennisgeving aan de RVA voor deze werknemer gebeuren. Gebeurt dit niet, dan zal deze werknemer voor de beoogde periode niet als tijdelijke werkloze beschouwd worden.

De werknemer zal op zijn controlekaart C3.2A wel de andere schorsingsoorzaak dienen te vermelden en zal voor de samenvallende dag(en) geen uitkeringen van de RVA ontvangen.

Voorbeeld: de werkgever voert een periode van economische werkloosheid in van maandag 1 tot vrijdag 12 maart.  Werknemer X is ziek van maandag 1 tot vrijdag 5 maart. De werkgever doet de kennisgeving op dinsdag 2 maart, de werkdag volgend op de eerste effectieve werkloosheidsdag. Hoewel werknemer X ziek is, moet de werkgever voor hem ook een kennisgeving doen. De werknemer moet voor de periode van 1 tot 5 maart wel “ziekte” op zijn controlekaart aanduiden. Hij zal voor die dagen geen uitkeringen van de RVA ontvangen, maar ziekte-uitkeringen van het ziekenfonds [2].

Doet de werkgever echter geen kennisgeving voor werknemer X, dan wordt aangenomen dat hij niet tijdelijk werkloos gesteld wordt voor de periode van 1 tot 5 maart. In dat geval is er dan ook geen samenloop tussen tijdelijke werkloosheid en ziekte en zijn de normale regels in geval van arbeidsongeschiktheid van toepassing. De werkgever zal de werknemer met andere woorden gewaarborgd loon verschuldigd zijn.

[1] Deze verplichting staat los van de algemene kennisgeving van de geplande werkloosheid, die de werkgever ook nog moet doen. Voor meer informatie over de verplichte kennisgevingen aan de RVA verwijzen we u naar de detailfiches over elke vorm van tijdelijke werkloosheid.

[2] Artikel 56 van de wet van 3 juli 1978 stelt immers dat de werkgever geen gewaarborgd loon verschuldigd is voor de dagen waarop hij de werknemer geen loon verschuldigd zou zijn geweest als hij niet ziek was geweest.

Alle artikelen over Algemene principes