Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Ontslagbescherming 

Vruchtbaarheidsbehandeling en medische begeleide voortplanting

Tijdens de beschermingsperiode mag de werkgever de werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een medisch begeleide voortplanting volgen niet ontslaan om die redenen.

Laatst bijgewerkt op 24 april 2024

Welke bescherming?   

Vruchtbaarheidsbehandelingen of medisch begeleide voortplanting zijn soms zwaar en vergen veel tijd. De werknemer moet meerdere onderzoeken ondergaan en regelmatig van het werk afwezig zijn (raadpleging van specialisten, geneeskundige onderzoeken, behandelingen enz.). Deze afwezigheden kunnen gevolgen hebben voor de organisatie van het werk in de onderneming. Daarom wordt er een nieuwe bescherming ingevoerd om je werknemer te beschermen tegen ontslag.

Bescherming tegen ontslag

Je werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling volgen, zijn beschermd tegen ontslag. Als werkgever kan je ze alleen ontslaan om redenen die niets te maken hebben met hun afwezigheid vanwege een vruchtbaarheidsbehandeling. Bovendien ligt de bewijslast bij jou.

Hoe lang duurt de bescherming?

De bescherming van je werknemer loopt tijdens een periode die begint op het moment dat je wordt ingelicht door een medisch attest en eindigt aan het einde van een periode van twee maanden na deze kennisgeving.

Voorbeeld

Je werknemer volgt een behandelingscyclus van twee maanden. Hij stuurt je voor elke nieuwe maandelijkse cyclus een medisch attest.

Attest 1: kennisgeving op 1 mei 2024 en bescherming tot 30 juni 2024

Attest 2: kennisgeving op 1 juni 2024 en bescherming loopt tot 31 juli 2024

In totaal is je werknemer 3 maanden beschermd.

Wat zijn de sancties bij onrechtmatig ontslag?

Bij onrechtmatig ontslag (geen voldoende reden of redenen die verband houden met afwezigheid wegens een vruchtbaarheidsbehandeling) ben je een forfaitaire vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan zes maanden brutoloon, naast de vergoeding wegens beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Deze forfaitaire vergoeding van zes maanden brutoloon is ook verschuldigd bij overtreding van het discriminatieverbod.

Cumul ?

Er is geen verbod tot cumulatie van deze vergoedingen op. De werknemer zou dus de vergoeding bij discriminatie en de ontslagbeschermingsvergoeding kunnen cumuleren. Bovendien zou je werknemer ook een van deze vergoedingen kunnen cumuleren met andere beschermingsvergoedingen

Wettelijke referentie

Alle artikelen over Ontslagbescherming