Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Terbeschikkingstelling van werknemers

Wanneer is terbeschikkingstelling van personeel toegelaten?

Hieronder worden de toegelaten vormen van terbeschikkingstelling alsook de voorwaarden waaronder terbeschikkingstelling mogelijk is, toegelicht.

Laatst bijgewerkt op 22 januari 2024

Uitzendarbeid

Uitzendarbeid is een vorm van toegelaten terbeschikkingstelling van personeel. Indien u meer informatie wenst over uitzendarbeid, kan u de fiche “Uitzendarbeid” raadplegen.

Werkgeversgroeperingen

Een werkgeversgroepering neemt werknemers aan met het oog op de terbeschikkingstelling van deze werknemers aan haar leden. Voor meer informatie over deze vorm van terbeschikkingstelling verwijzen we u naar de fiche “Werkgeversgroeperingen”.

Terbeschikkingstelling met voorafgaande toestemming van het Toezicht op de Sociale Wetten

Een werkgever wiens gewone activiteit niet bestaat in de terbeschikkingstelling van personeel (dus een werkgever die geen uitzendbureau is), kan onder welbepaalde voorwaarden en mits het naleven van een procedure, zijn werknemers ter beschikking stellen van een derde/gebruiker.

Voorwaarden

De voorwaarden die hierbij nageleefd moeten worden, zijn:

  • De terbeschikkingstelling van personeel mag niet behoren tot de gewone activiteiten van de werkgever.
  • De terbeschikkingstelling moet gebeuren met de vaste werknemers van de werkgever. 
  • De terbeschikkingstelling kan slechts gebeuren voor een beperkte tijd[1]. Een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in de Nationale Arbeidsraad kan het begrip “beperkte tijd” verder verduidelijken. Dit is momenteel nog niet gebeurd. Termijnen tot één jaar worden meestal aanvaard.

Procedure

De gebruiker moet het voorafgaand akkoord vragen van de vakbondsafvaardiging van het personeel van zijn onderneming.  Indien er geen vakbondsafvaardiging aanwezig is, moet het akkoord gevraagd worden aan de representatieve werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het bevoegd paritair comité.  Ook in het geval van onenigheid tussen de gebruiker en zijn vakbondsafvaardiging, kan het akkoord verleend worden door het bevoegd paritair comité.

Vervolgens moet de werkgever, nog steeds voorafgaand aan de terbeschikkingstelling, de toestemming vragen aan de inspecteur-districtshoofd van het Toezicht op de sociale wetten via een standaarddocument.  Bij dit document moet een kopie gevoegd worden van het akkoord tussen de gebruiker en zijn vakbondsafvaardiging (of bij ontstentenis, de representatieve werknemersorganisaties vertegenwoordigd in het Paritair Comité).

De terbeschikkingstelling in verbonden ondernemingen

In het kader van een samenwerking tussen ondernemingen van eenzelfde economische en financiële entiteit, kan een vaste werknemer van de ene onderneming onder bepaalde voorwaarden uitzonderlijk ter beschikking gesteld worden van de andere onderneming.

De hiernavolgende voorwaarden moeten nageleefd worden:

  • De terbeschikkingstelling van personeel mag niet behoren tot de gewone activiteiten van de werkgever
  • De terbeschikkingstelling moet gebeuren met de vaste werknemers van de werkgever
  • De terbeschikkingstelling kan slechts gebeuren voor een beperkte tijd. Een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in de Nationale Arbeidsraad kan het begrip “beperkte tijd” verder verduidelijken. Dit is momenteel nog niet gebeurd.De gebruiker moet de inspecteur-districtshoofd van het Toezicht op de sociale wetten minstens 24 uur vooraf verwittigen. Een voorafgaande toestemming is niet vereist.

De terbeschikkingstelling voor kortstondige opdrachten

Een vaste werknemer die met zijn werkgever verbonden is met een arbeidsovereenkomst kan uitzonderlijk ter beschikking gesteld worden van een gebruiker met het oog op de kortstondige uitvoering van een gespecialiseerde opdracht die een bijzondere beroepsbekwaamheid vereist.

Een collectieve arbeidsovereenkomst binnen de Nationale Arbeidsraad kan de begrippen ‘kortstondige uitvoering van een gespecialiseerde opdracht die een bijzondere beroepsbekwaamheid vereisen’ verder verduidelijken, wat tot vandaag nog niet is gebeurd.

Bij deze terbeschikkingstelling moeten de hiernavolgende voorwaarden nageleefd worden.

  • De terbeschikkingstelling van personeel mag niet behoren tot de gewone activiteiten van de werkgever
  • De terbeschikkingstelling is met het oog op de uitvoering van een gespecialiseerde opdracht die een bijzondere beroepsbekwaamheid vereist
  • de terbeschikkingstelling moet gebeuren met de vaste werknemers van de werkgever
  • de terbeschikkingstelling kan slechts gebeuren voor een kortstondige of beperkte tijd.

De gebruiker moet de inspecteur-districtshoofd van het Toezicht op de sociale wetten minstens 24 uur vooraf verwittigen.  Een voorafgaande toestemming is niet vereist.

En verder?

Naast de hierboven opgesomde situaties waarin terbeschikkingstelling toegelaten is, bestaan er ook nog enkele bijzondere gevallen van terbeschikkingstelling. Meer uitleg hieromtrent vindt u onder de titels:

  • Kunnen werknemers ter beschikking gesteld worden in het kader van erkende tewerkstellingstrajecten?
  • Enkele bijzondere gevallen van terbeschikkingstelling (sociale Maribel, OCMW en gemeentebesturen)

[1] De beperkte duur van de terbeschikkingstelling van werknemers is niet vereist wanneer het mindervalide werknemers betreft die zijn tewerkgesteld door een beschutte werkplaats die erkend is op grond van de reglementering betreffende de sociale reclassering van mindervaliden.

Alle artikelen over Terbeschikkingstelling van werknemers