Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vier nieuwe steunzones in Vlaanderen vanaf 1 november 2024

Vanaf 1 november 2024 worden de drie bestaande steunzones in het Vlaams gewest vervangen door vier nieuwe steunzones en dit voor een periode van zes jaar. Goed nieuws dus voor werkgevers die investeren in zo’n steunzone. Zij genieten namelijk van een verlaging van de loonkosten wanneer zij nieuwe jobs creëren door hun investeringen.

22 april 2024

Is deze maatregel al officieel?

Neen, de maatregel is aangekondigd door de Vlaamse regering maar nog niet in wetgeving omgezet.

Waarom werden steunzones in het leven geroepen?

Steunzones zijn “ontwrichte” zones die door de Gewesten worden afgebakend. Ze zijn ontwricht omdat er in het verleden diverse sluitingen en collectieve ontslagen plaatsvonden.

Ondernemingen die investeren in zo’n steunzone, krijgen onder voorwaarden een verlaging van hun loonkost. Op die manier dragen steunzones bij tot het boosten van de economie en de bescherming van de tewerkstelling.

Hoe ziet die loonkostenvermindering eruit?

De loonkostenvermindering bestaat uit een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 25% gedurende twee jaar voor werkgevers die:

  • Investeren in een afgebakende steunzone
  • En hierdoor nieuwe jobs creëren

Lees meer over de voorwaarden

Welke steunzones zijn er in Vlaanderen?

De huidige steunzones

Vandaag de dag zijn volgende drie steunzones in Vlaanderen afgebakend:

  • Steunzone rond Ford Genk
  • Steunzone rond de Philips-site in Turnhout
  • Steunzone rond Zaventem- Vilvoorde

De steunzones rond Genk en Turnhout zijn van toepassing tot 31 oktober 2024.

De steunzone rond Zaventem en Vilvoorde tot 31 mei 2028.

Lees meer over de geldigheidsduur van de huidige steunzones

De voorgestelde steunzones vanaf 1 november 2024

Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns wil de procedure opstarten om nieuwe steunzones af te bakenen, omdat het einde van de toepassingsperiode van twee van de drie Vlaamse steunzones nadert.

De vier nieuwe zones zullen zich situeren zich in:

  • Limburg (zone rond Lanaken)
  • De Kempen (zone rond Turnhout-Beerse)
  • De as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde)
  • West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke)

Nieuw in vergelijking met de bestaande steunzones, is dus de introductie van een vierde steunzone in West-Vlaanderen. De andere steunzones worden hertekend.

Nog niet officieel

De aankondiging van de vier nieuwe steunzones door de Vlaamse regering is nog onder voorbehoud. De federale regering moet eerst de steunzones afbakenen. Pas daarna kan de regeling die de Vlaamse regering voorstelt effectief ingaan vanaf 1 november 2024.

En wat met de steunzones in Wallonië?

Momenteel zijn er geen voorstellen tot afbakening van nieuwe steunzones in Wallonië. De steunzones gelegen in het Waals Gewest hebben namelijk nog een geldigheidsduur tot 30 april 2027.

Ligt mijn onderneming in een steunzone?

Het Vlaamse Gewest integreert de afbakening van de steunzones in de webapplicatie geopunt. Deze applicatie biedt de mogelijkheid om op te zoeken of een bepaald adres of kadastraal perceelnummer binnen een steunzone valt.

Wat doet Securex voor jou?

Ligt jouw onderneming binnen een steunzone? Dan is het interessant om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet van de fiscale vrijstelling voor steunzones. Securex kan dan deze vrijstelling voor jou berekenen

Heb je nog vragen over deze fiscale vrijstelling? Mail dan naar jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be en we helpen je graag verder.

Bron