Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Belastingkrediet voor vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding

Op 1 januari 2024 werd de fiscale en sociale vrijstelling voor fietsvergoedingen verhoogd naar 0,35 euro per kilometer. Om werkgevers aan te moedigen de fietsvergoeding die ze aan hun werknemers betalen te verhogen wordt een tijdelijke compensatie in de vorm van een belastingkrediet ingevoerd.

23 april 2024

Verhoging van de fietsvergoeding

Werknemers die hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen hebben recht op een fietsvergoeding. Die vergoeding wordt tot een bepaalde bovengrens vrijgesteld door de fiscus en de RSZ. Vanaf 1 januari 2024 is het maximale vrijgestelde bedrag verhoogd van 0,27 euro naar 0,35 euro per kilometer.

Voortaan geldt voor de fietsvergoeding voor werknemers en bedrijfsleiders alleen nog een sociale en fiscale vrijstelling van maximaal 0,35 euro per daadwerkelijk met de fiets afgelegde kilometer voor  woon-werkverkeer.

Er moeten geen bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen worden geinhouden voor zover de kilometervergoeding niet hoger is dan het vrijgestelde bedrag.

Het deel dat het vrijgestelde bedrag overschrijdt wordt bij het maandloon geteld om de in te houden bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen te berekenen.

De regering wil zo het gebruik van de fiets in het kader van woon-werkverplaatsingen stimuleren.

Lees voor meer informatie onze actua van 24 oktober 2023.

Compensatie in de vorm van een belastingkrediet

Om werkgevers aan te moedigen een hoger maximumbedrag voor de fietsvergoeding toe te kennen, wordt een tijdelijke compensatie ingevoerd in de vorm van een belastingkrediet. Werkgevers die beslissen hun fietsvergoeding te verhogen, komen dus in aanmerking voor dit belastingvoordeel.

Een belastingkrediet is een belastingvoordeel waardoor de werkgever minder belasting moet betalen. De extra kosten door de verhoging van de fietsvergoeding worden zo gecompenseerd. 

Dit belastingkrediet is alleen van toepassing op vergoedingen die worden toegekend voor trajecten met de fiets in het kader van woon-werkverkeer. Vergoedingen voor dienstreizen per fiets vallen dus buiten de maatregel.

Als compensatie van de verhoging van de fietsvergoeding

Het belastingkrediet geldt enkel voor facultatieve verhogingen van de fietskilometervergoedingen.

Het belastingkrediet is gelijk aan de facultatieve verhoging van de fietskilometervergoeding, vermenigvuldigd met het aantal kilometers waarvoor de fietskilometervergoeding wordt toegekend.

Concreet kan het belastingkrediet alleen worden toegekend voor het verschil tussen:

  • de fietskilometervergoeding die wordt toegekend voor woon-werkverkeer gedurende een bepaalde periode
  • en de geïndexeerde “referentiefietskilometervergoeding”

De referentiefietskilometervergoeding is de vergoeding die de werkgever toekende voor verplaatsingen op 1 juni 2023, met een minimum van 0,18 euro.

De verhoging komt voor rekening van de werkgever

Het is belangrijk dat de verhoging van de kilometervergoeding daadwerkelijk wordt ten laste genomen door degene die de fietskilometervergoeding toekent. Werkgevers die de kosten van de verhoging doorrekenen aan derden of laten terugbetalen door derden, kunnen geen aanspraak maken op het belastingkrediet voor de verhoging van de fietskilometervergoeding.

Dat is bijvoorbeeld zo als een uitzendkantoor als formele werkgever de fietskilometervergoeding doorstort aan de dienstaanvrager (de materiële werkgever). Dit uitzendkantoor kan de toepassing van het belastingkrediet aanvragen op voorwaarde dat het deze verhoging niet doorrekent aan de materiële werkgever.

Het belastingkrediet is niet van toepassing op de verhoging van de fietskilometervergoeding die voor rekening is van een buitenlandse vestiging van de werkgever.

Een tijdelijke maatregel

Het belastingkrediet is tijdelijk en geldt alleen voor fietsvergoedingen die worden betaald voor woon-werkverkeer in de periode van 1 januari 2024 tot eind 2026 en die uiterlijk op 31 december 2027 worden toegekend.

Voor het belastingkrediet geldt ook de voorwaarde dat de verhoging van de fietsvergoeding zonder tijdsbeperking van toepassing is. De verhoging moet worden vastgelegd in een cao, in het arbeidsreglement of in een individuele overeenkomst.

Hoewel het belastingkrediet slechts tijdelijk wordt toegekend (meer specifiek voor woon-werkverkeer tussen 1 januari 2024 en 31 december 2026), moet de verhoging van de fietskilometervergoeding voor onbepaalde tijd zijn overeengekomen.

Ook een sector-cao telt als vrijwillige verhoging

Deze verhoging kan worden voorzien op ondernemingsniveau, maar ook op sectorniveau. Ook een sectorale cao kan immers perfect als wettelijke basis dienen om aanspraak te maken op het belastingkrediet voor de vrijwillige verhoging van de fietsaftrek vanaf 1 januari 2024. Controleer dus zeker wat jouw sector heeft afgesproken in het sectorakkoord 2023-2024.

Voorbeeld van het PC 126

De fietsvergoeding is op 1 januari 2024 opgetrokken naar 0,27 euro per kilometer.

Hoe vraag je het belastingkrediet aan?

Het belastingkrediet moet worden aangevraagd in de belastingaangifte. Het is van toepassing in de personenbelasting, de vennootschapsbelasting en de rechtspersonenbelasting, en in de overeenkomstige belasting niet-inwoners.

Wat met het belastingkrediet voor de veralgemening van de fietsvergoeding (cao nr. 164)?

Er werd ook een belastingkrediet ingevoerd om de financiële gevolgen te compenseren voor werkgevers die sinds 1 mei 2023 een fietsvergoeding moeten toekennen op basis van cao 164.

Sinds 1 mei 2023 hebben werknemers die naar het werk fietsen recht op een verplichte fietsvergoeding op grond van cao 164. Deze vergoeding bedraagt 0,27 euro per afgelegde kilometer, met een maximum van 20 kilometer per enkel traject.

Lees voor meer informatie onze actua van 20 december 2023.

Opgelet. Het belastingkrediet voor de vrijwillige verhoging kan niet worden gecumuleerd met het belastingkrediet voor de veralgemeende fietsvergoeding die is ingevoerd bij cao nr. 164. Werkgevers die deze belastingvermindering al verkrijgen, kunnen alleen aanspraak maken op het nieuwe belastingkrediet voor het excedent van de vrijwillige verhoging van de fietsvergoeding.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je vragen over de fietsvergoeding? Aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Als je vraag over de berekening van het belastingkrediet gaat, raden we je aan om contact op te nemen met je boekhoudkantoor en hen mee te delen met hoeveel de fietsvergoeding verhoogd werd (via een sector-cao, ondernemings-cao, arbeidsreglement of individuele arbeidsovereenkomst).

Bron