Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

10 tips voor jouw zoektocht naar personeel

Oorlogszuchtige begrippen als 'war for talent' zijn een symptoom van de diepgewortelde krapte op onze arbeidsmarkt. Feit is dat werkgevers meer dan ooit moeten touwtrekken om talent in te lijven én om te voorkomen dat het wordt weggeplukt. Wij geven je 10 tips om te vissen in én naast de kleine vijver.

13 mei 2022

1. Al werkend leren

Op deze krappe arbeidsmarkt is de kans klein dat je nog een witte raaf vindt. Toch blijven werkgevers te aarzelend over een kandidaat die niet over alle vakkennis beschikt.

Want waarom zou u zelf geen werknemer opleiden? ‘Training on the job’ kan, als u het goed omkadert, een doeltreffende methode zijn om iemand de nodige praktische vaardigheden aan te leren.

Onze tip

Vraag zeker na bij jouw sectoraal loopbaan- of opleidingsfonds hoe ze jou kunnen helpen om van training on the job een succes te maken.

Overweeg je een werkzoekende kandidaat zelf op te leiden? Dan kan je in Brussel en Vlaanderen gebruik maken van de individuele beroepsopleiding (IBO) of van de stage-first (enkel Brussel).

Meer weten hierover? Contacteer ons via myhr@securex.be.

2. Durf meertaligheid (soms) loslaten

Voor sommige jobs is een goede of ruime taalbeheersing absoluut vereist. Maar dit geldt zeker niet voor alle jobs. Werkgevers die geen kennis van het Nederlands of Frans eisen, kunnen hun kans om een geschikte werknemer te vinden aanzienlijk verruimen.

Voorbeeld

Voor een functie als afwasser in de horeca kan het volstaan dat een werknemer zich kan uitdrukken in het Engels.

Wist je trouwens dat de arbeidsbemiddelingsbureaus en vele opleidingsfondsen taalcoaching voor anderstaligen aanbieden? 

Meer info:

3. Doe beroep op de arbeidsbemiddelingsbureaus

Over arbeidsbemiddelingsbureaus gesproken: ook zij kunnen jou misschien matchen met een kandidaat uit hun databank. Je kan jouw vacature gratis publiceren op hun website:

4. Bied alternerend of duaal leren aan

Ook jongeren die nog studeren kunnen al werkend leren. Via een 'opleidingsovereenkomst' kun je een scholier laten kennismaken met een beroep in jouw onderneming. Wie weet wordt hij of zij jouw volgende werknemer?

Opleidingsovereenkomsten staan open voor jongeren die nog deeltijds leerplichtig zijn. De jongere combineert dan een theoretische opleiding op school met een praktische opleiding in jouw onderneming en onder jouw ervaren toezicht.

Lees meer over de leerovereenkomsten in de verschillende regio’s in ons dossier Stage & leertijd.

5. Interne mobiliteit (inplacement)

Misschien bevindt de geschikte kandidaat zich wel binnen jouw eigen rangen? Steeds minder werknemers willen jarenlang dezelfde functie uitoefenen. Daar kun je op inspelen door hen binnen je organisatie een nieuwe job aan te bieden, eventueel in combinatie met een opleiding. Zo bespaar je op aanwervingskosten en vermijd je dat jouw talent andere oorden opzoekt. Werknemers die in beweging blijven, voelen zich bovendien gelukkiger en vitaler in hun carrière.

Focus report: 10 tips voor het opzetten van een beleid rond 'interne mobiliteit' in jouw organisatie

6. Laat jouw werknemers recruteren

We zouden het haast vergeten, maar mond- aan mondreclame is nog steeds een krachtig middel. Jouw eigen werknemers kennen altijd wel een familielid, partner, vriend of kennis die op zoek is naar werk of naar een nieuwe uitdaging. Deel de openstaande vacatures dus niet alleen op LinkedIn, maar ook met jouw medewerkers. Je kan zelfs nog een stap verder gaan en een wervingspremie beloven.

Lees meer: Een wervingspremie voor aanbrengen van personeel, is dat fiscaal en sociaal interessant?

7. Maak kennis met individueel maatwerk

Met individueel maatwerk wil de Vlaamse overheid werkgevers beter ondersteunen bij de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. Zo wil de overheid meer mensen aan het werk krijgen. Werkgevers kunnen rekenen op een financiële ondersteuning in de vorm van een loonpremie of begeleidingspremie.

Ook in Wallonië en Brussel worden werkgevers ondersteund bij de aanwerving van g-werknemers met een arbeidshandicap. Voor meer info kan je terecht op de website van AViQ.

Securex helpt jou met het afhandelen van de administratieve formaliteiten rond jouw financiële overheidssteun.

8. Werf een (Oekraïense) vluchteling aan

De overheid wil arbeidsgeschikte nieuwkomers, waaronder Oekraïense vluchtelingen, zo snel mogelijk begeleiden naar een job. Daarom worden er allerlei initiatieven ondernomen, zoals Werkplekvrij.

Doordat Oekraïense vluchtelingen tijdelijk een beschermd statuut hebben, kunnen zij trouwens vrij snel aan de slag gaan.

Lees meer: Oekraïense vluchtelingen en de tewerkstelling in België

9. Geen langdradige selectieprocedure

Een kennismakingsgesprek, een selectietest, een assessment, ... Wanneer jouw selectieprocedure vele rondes en vele weken in beslag neemt, bestaat de kans dat jouw kandidaat intussen heeft toegehapt op een andere aanbieding.

10. Maak salami van je vacature

Er zijn vele handen nodig in je bedrijf, maar geen enkele kandidaat heeft er meer dan twee. Zoek je een gedreven internationale sales medewerker die jouw digitale strategie helpt uittekenen en daarnaast nog eens berichten inplant op social media? Dan ben je op zoek naar een duizendpoot. Door zo'n vacature te 'salamiseren' (lees: opsplitsen), vergroot je meteen jouw kans op een match. Bovendien kan een werknemer met een gerichter takenpakket ook sneller successen boeken voor jouw onderneming.

PS: heel wat topprofielen werken niet als werknemer, maar als freelancer. Zij kunnen op korte tijd al een serieuze meerwaarde betekenen. Op langere termijn is het vaak wel voordeliger om iemand intern aan te werven. 

Securex helpt jou

Heb je ondersteuning nodig om een vacature op te stellen? Tips nodig over hoe kandidaten aan te trekken? Of wil je een assessment van een kandidaat? Aarzel niet om ons te contacteren via consulting@securex.be.

Opleiding
Selectie
Tewerkstellingsmaatregelen